Isot Eerikit

Tässä lisää kuninkaallisia Pohjoismaista.

Eerik: Eerik Auravero, Eerik Ikimuistettava, Eerik Sammalkieli (eli Nilkku), Eerik Tuulihattu, Eerik Verikirves, Eerik Voittoisa

Isä: Björn Eerikinpoika, Eerik Ikihyvä, Eerik Knuutinpoika, Emund, Harald Kaunotukka, Valdemar II Voittoisa

Hallitsi:

Kuningas Eerikin aikana:

1. Björn Eerikinpoika ei ollut Eerik Auraveron isä.
2. Eerik Verikirves teki nuorempana viikinkiretken Bjarminmaahan ja oli kotimaassaan erittäin julma hallitsija. Hän ei hallinnut 1134-1137 Tanskassa.
3. Eerik Ikimuistettavan isä kuoli kuumesairauteen Kyproksella mennessään toivioretkelle Palestiinaan.
4. Eerik Auravero sai nimensä "auraverosta", jonka hän määräsi tekemänsä retken kustannusten maksamiseksi. Hän ei hallinnut 930-935.
5. Eerik Voittoisa hallitsi n. 950-993 Ruotsissa.
6. Eerik Ikihyvän poika ei taistellut Styrbjörn Väkevää vastaan.
7. Valdemar Voittoisan poika joutui taisteluun veljensä Abelin kanssa. Hän ei ollut Eerik Ikimuistettava. Hän ei myöskään ollut ruotsalainen.
8. Eerik Sammalkieli oli Eerik Knuutinpojan poika. Hän ei hallinnut 1241-1250 Tanskassa. Häntä ei murhattu yleisillä käräjillä eikä Styrbjörn Väkevä elänyt hänen aikanaan.
9. Eerik Ikimuistettava ei taistellut Styrbjörn Väkevää vastaan, jota ei myöskään tehnyt Emundin poika.
10. Björn Eerikinpojan poika ei hallinnut 930-935 Norjassa. Tuolloin hallinnutta ei valittu kuusivuotiaana hallitsijaksi.
11. Ruotsin kuningas Eerik Tuulihatulla oli aina myötätuuli retkillään. Hän teki laajoja sotaretkiä Itämeren itäpuolisiin maihin. Hän hallitsi aiemmin kuin Knuutinpojan poika (Eerik Eerikinpoika).
12. Harald Kaunotukka taisteli 800-luvulla hallinnutta Ruotsin kuningasta Eerikiä vastaan. Harald Kaunotukka teki lupauksen, ettei hän leikkauttaisi tukkaansa ennenkuin koko maa (jonka kuningas hän oli) olisi hänen valtansa alla. Hän jakoi valtakuntansa poikiensa kesken, mutta määräsi tehtävässä mainitun poikansa ylikuninkaaksi.
13. Eerik Ikihyvän poika hallitsi 1134-1137 Tanskassa.
14. Eerik Pyhän pojanpojanpoika Knuut Pitkä hallitsi 1229-1234 välisenä aikana Ruotsissa. Hänen jälkeensä edellinen kuningas, joka oli ollut karkotettuna, palasi takaisin valtaan.

Ratkaise:
A) Kuka oli kenenkin Eerikin isä?
B) Milloin kukin Eerik hallitsi ja missä maassa?
C) Mikä vaihtoehdoista A-F tapahtui kunkin Eerikin aikana?
D) Kuka oli se Harald Gorminpoika, joka auttoi Styrbjörn Väkevää taistelussa Eerikiä vastaan?
E) Olavi Sylikuningas hallitsi Ruotsissa n. 993 lähtien. Hänen isänsä hallitsi juuri häntä ennen. Kuka on siis Olavi Sylikuninkaan isä?
F) Pane Tanskan Eerikit numerojärjestykseen: I, II, III ja IV. Huomioi myös allaoleva teksti ja mahdollisesti isätkin.
G) Kuka on tehtävässä mainitun Haakon Hyvän isä? (Hänet kasvatettiin Englannissa kuningas Adalstenin luona. Hän yritti levittää kristinuskoa, mutta kohtasi vastarintaa.)
H) Eerik Ikihyvä hallitsi Tanskassa 1095-1103. Ikihyvän ja hänen poikansa välissä hallitsi hänen veljensä Nils eli Niilo. Ikihyvällä oli sama isä kuin sillä hallitsijalla, joka hallitsi juuri häntä ennen Tanskassa. Kuka on Eerik Ikihyvän isä? Hänen viisi poikaansa olivat kuninkaita.(Hänet olemme tavanneet aiemmin.)
I) Tehtävässä esiintyvä Knuut Lavard sekä hänen setänsä Knuut Pyhä ovat saaneet kalenteriin oman päivänsä. Päivä tunnetaan Suomessakin. Miten kyseinen päivä liittyy jouluun?

Eerik Ikihyvä tunnetaan myös nimillä Eerik Hyväsydäminen, Eerik Ainahyvä jne., mutta tässä käytetään nimeä Ikihyvä. Hänet tavataan vielä joskus tulevassa palindromissa.

Unohtamatta Eerik Pappisvihaajaa (1280-1299 Norja), Maunu Lainparantajan poikaa jonka holhoojat joutuivat riitaan kirkon kanssa. Hän taisteli ilman menestystä hansakaupunkeja vastaan.; Eerik Karitsaa (1137-1146 Tanska), joka oli kykenemätön hallitsija ja meni lopulta munkiksi Odensen luostariin; Eerik Pyhää (1155-1160 Ruotsi), joka oli lainsäätäjä ja kirkon ystävä. Hän teki ristiretken Varsinais-Suomeen. Eerik Pyhän kuolinpäivä 18.5. oli Ruotsin suurimpia juhlapyhiä katolisella ajalla. Maunu Henrikinpoika surmasi hänet Upsalan lähellä.